Taekwondo laat zich vertalen in “de weg van de hand en de voet” en is de nationale sport van beide Korea’s. Wat Taekwondo van andere gevechtssporten onderscheidt is de klemtoon op hoge schoppen en vliegende schoppen, die het ook tot zo’n visueel spectaculaire krijgskunst maken. De competitie regels zijn ontworpen om deze schoppen zoveel mogelijk te kunnen gebruiken tijdens sparpartijen. Hoewel verschillende systemen van Taekwondo verschillende regels voor de puntentoekenning bij competitiesparren hebben, worden alle systemen op het gebruik van schoppen en slagen gebaseerd in plaats van worstelen, gewrichtsmanipulatie of worpen.

De juiste school kiezen

Wie overweegt het pad van een taekwondo beoefenaar te bewandelen doet er goed aan om bij alle lokale taekwondo scholen te gaan kijken naar de manier waarop de instucteur (Sah-bum Nim) zijn of haar lessen vormgeeft. Hierdoor kan men een betere keuze maken dan enkel gebaseerd op de stijl die de school aanhangt. Mocht je nog twijfels hebben over de risico’s van het beoefenen van een vechtsport, kom dan eens langs voor een proefles. Je zult prettig verrast zijn over de veilige en verantwoordelijke manier waarop er les gegeven wordt.

Verschillende systemen of stijlen

 

Taekwondo beoefenaars zijn tegenwoordig verdeeld in verschillende stijlen. Zo zijn er o.a. Songahm, ITF en WTF. Verder kan er nog een verschil worden gemaakt tussen Traditioneel Taekwondo en sport (competitie) Taekwondo.

 

Traditioneel Taekwondo kent competitie in sparren, stijlvormen en breektechnieken, maar succes wordt gemeten aan de hand van de innerlijke groei en persoonlijke vooruitgang ipv aan competitie gerelateerde resultaten. Sport Taekwondo richt zich voornamelijk op het trainen voor competitie en dan met name sparren.

 

Songahm Taekwondo is een stijl die gericht is op traditioneel taekwondo en is in de bescheiden mening van de auteurs de stijl die de beste fysieke en mentale training bied aan zijn beoefenaars. Dankzij onze goed ontwikkelde pooms sae (stijlvorm), die bij elke band een stapje moeilijker wordt, en dankzij de duidelijk uitgewerkte les en test methoden biedt “Songahm Taekwondo Academy Tânger” een gedegen ondersteuning aan iedereen die zich wil ontwikkelen via de weg van een taekwondo beoefenaar.

 

Het mag benadrukt worden dat andere systemen dan Songahm Taekwondo geen georganiseerd programma hebben voor het opleiden van instructeurs en wat je bij de ene school leert kan veel verschillen van de lessen bij een andere school, ook al behoren ze tot dezelfde stijl. Zo zijn aanhangers van de WTF stijl over het algemeen gericht op sport taekwondo maar er zijn binnen deze stijl ook veel instructeurs die Traditioneel taekwondo onderwijzen of een combinatie van de twee verschillende vormen hanteert. Songahm Taekwondo is een duidelijk systeem dat ontwikkelt is om de beste mentale en fysieke training te bieden aan haar beoefenaars. Instructeurs volgen gedurende hun eerste jaren een intensief trainingsprogramma. Het zal dan ook veelal zo zijn dat verschillende instructeurs op eenzelfde manier les geven, hoewel er natuurlijk altijd verschillen zijn tussen verschillende instructeurs.