Songahm Star

Songahm

Songahm betekent letterlijk “spar en rots”. De student van songahm taekwondo wordt gesymboliseerd door de spar. De spar is een eeuwenoud symbool van loyaliteit, gelukzaligheid en lang leven in de Koreaanse cultuur. De wortels van de spar graven zich diep in de grond, waardoor hij in staat is om zelfs de zwaarste storm het hoofd te bieden. Bovendien is de spar het gehele jaar door groen, alsmaar groeiend en zich ontwikkelend. De levensvaardigheden die wij onze studenten proberen te leren zullen hen helpen zich constant te ontwikkelen in hun leven, niet alleen in hun fysieke training, maar ook als mens.

De rots symboliseert een solide fundering in het leven, een basis, en een plaats van veiligheid. Stap voor stap probeert een instructeur de student te helpen om zo’n plaats te vinden in zijn of haar leven, in de hoop dat we samen de wereld een beetje beter kunnen maken, één zwarte band per keer.


De betekenis van songahm

Songahm betekent spar en rots. De spar is in de Koreaanse cultuur een symbool van loyaliteit en geluk. De vorderingen van elke student in Songahm Taekwondo worden vergeleken met de ontwikkeling van een spar. Van een klein zaadje tot een machtige boom. Net als de spar, zal de student ernaar streven om machtige hoogtes te bereiken om zoveel mogelijk zonneschijn te vangen, om sterke en diepe wortels te ontwikkelen die hem in staat stellen om zwaar weer en andere uitdagingen het hoofd te bieden en om continu te groeien. Een belangrijke levensvaardigheid is doorzettingsvermogen, en de altijd groene spar laat zien dat hij nooit stopt zich te ontwikkelen tot aan de laatste dag van zijn bestaan. De rots representeert een solide basis. Door de persoonlijke ontwikkeling die elke taekwondo student ondergaat en de kameraadschap van medestudenten over de hele wereld, is het onze hoop dat Taekwondo een veilige haven kan zijn voor alle studenten tijdens de uitdagende tijden in het leven, waarin een mens behoefte heeft aan veiligheid en rust (peace of mind).

Poom-sae

De songahm stijlvormen, poom-sae, zijn specifiek ontwikkeld om die aspecten te benadrukken die taekwondo onderscheidt van andere martial arts. Onze Eeuwige Groot Meester gebruikte eerst de PieongAhn stijlvormen, gebaseerd op de Japanse Kata. In 1968 leerde hij in 4 dagen en 3 nachten de 16 Cheon-Jee vormenvan generaal Choi. Dit was erg indrukwekkend maar zou onmogelijk zijn geweest ware het niet dat het een relatief simpel systeem was. Met name het gebrek aan schoppen in de stijlvormen maakten dat de Eeuwige Groot Meester besloot een eigen set poom-sae te ontwikkelen die de ware schoonheid en kracht van Taekwondo beter tot uitdrukking lieten komen. De eerste drie Songahm stijlvormen werden geïntroduceerd in 1983 tijdens een zonsopkomst ceremonie op Songahm Mountain in Arkansas.

Tegenwoordig hebben we een systeem van 18 stijlvormen van witte band tot negende graad zwarte band. Als men de uitwerkingen van de poom-sae over elkaar legt vormen ze de Songahm Ster met acht buitenpunten en 9 binnenpunten. De acht buitenste punten symboliseren de richtingen van een kompas en de intentie om de wereld te verbeteren middels de verspreiding van de kunst van Songahm Taekwondo. Als de buitenste punten samengebonden worden, vormen ze een cirkel die symbool staat voor eenheid. Het middelpunt staat voor het begin en einde van alle dingen en ook voor het belang van het hebben van een basis in het leven. Een focus punt, een plaats van stabiliteit en rust. Alles bij elkaar zijn er negen punten. Het getal negen is van groots belang in de Koreaanse cultuur.

 

Sparren

Sparren is een vorm van training die de student in staat stelt om zijn inzicht, snelheid en techniekbeheersing te meten aan zichzelf en aan anderen. In Songahm Taekwondo sparren we volgens het ’1-point-break’ systeem. Zodra er wordt gescoord wordt de partij stilgelegd en bepalen de drie juryleden of er punten worden toegekend. Daarna gaat de wedstrijd verder. De nadruk ligt in het sparren op beheersing en er wordt streng gestraft voor excessief contact en onsportief gedrag. Het sparren gebeurt op een zo veilig mogelijke manier, wat betekend dat iedere deelnemer aan sparwedstrijden verplicht gebruikt maakt van hoofd-, gezicht-, gebit-,borst-, arm- en voetbescherming. Het is optioneel om ook arm- en scheenbescherming te dragen. Veel studenten zien in de eerste instantie op tegen het strijden tegen andere studenten. De ervaring leert echter dat de meeste studenten de gemoedelijke en veilige sfeer waarin zij het spel leren zeer waarderen en het sparren al snel als één van de leukste onderdelen van hun training gaan zien.

Kijk voor meer informatie over sparren ook eens op onze media pagina.