Sparren is een manier om je vaardigheden te testen. In bijna alle vechtsporten wordt sparren gebruikt om de vaardigheden van een student te testen. Maar de regels van het spel verschillen per sport en vaak ook nog per stijl. M.O. Martial Arts ontvangt veel vragen over de verschillen tussen het sparren in de verschillende stijlen Taekwondo.

Songahm Taekwondo hanteert haar eigen regels met betrekking tot sparren. Er wordt gewerkt via het one-point-break systeem. Wat betekent dat een wedstrijd na ieder punt wordt stilgelegd. Hierdoor zijn snelheid, veiligheid en precisie de belangrijkste aspecten om succesvol te zijn in sparren.

Na 2 minuten of als een deelnemer 5 punten scoort is de wedstrijd ten einde. Punten worden gescoord met zowel handen als voeten. Met de handen wordt alleen gescoord op het torso van de tegenstander. Het is dus niet toegestaan om naar het hoofd te slaan.

Om te zorgen dat het sparren zo veilig mogelijk gebeurt gebruikt M.O. Martial Arts speciaal door de American Taekwondo Association ontworpen sparuitrustingen. Deze bestaat uit bescherming voor de voet, scheen, kruis, borst, armen, handen, hoofd en gezicht. Daarnaast wordt tijdens het sparren sterk ingezet op zelfbeheersing, waardoor excessief contact wordt voorkomen.

Sparren is een leuke en intense bezigheid en kan op een veilige en vriendelijke manier beoefend worden.

 

Hieronder zie je een compilatie van een spartoernooi voor volwassenen tijdens een European Leadership Camp.

 

 

Dat ook kinderen heel veel lezier kunnen beleven aan het sparren is te zien in de video hieronder: